W IJ N G A A R D

Wijngaard
ActueelWijngoedWijngaardWijnenWijnproeverijContactLinksErkenning
 

De wijngaard

WijngaardDe Nederlandse wijntraditie, die zijn oorsprong vindt in de Romeinse tijd, maakte na de Middeleeuwen allengs plaats voor andere vormen van agrarische bedrijvig­heid. Tot in 1970 de eerste wijnstokken terug­keerden op de zuidhellingen van het Jekerdal in Maastricht. Hier, op één van Limburgs mooiste plekjes op de Louwberg, troont Nederlands oudste en grootste wijndomein, De Apostel­hoeve. Dit wijndomein, inmiddels ruim 8 hectare groot, levert zes mooie, droge witte wijnen van Müller-Thurgau, Auxerrois, Riesling en Pinot-Gris druiven plus twee mousserende wijnen: Apostelhoeve Riesling Brut en Apostelhoeve Cuvée XII Brut.Klimaat en bodem

WijngaardHet micro-klimaat en de bodem van de Louwberg vormen daarvoor de so­lide basis. Bij kou uit het Noorden is de tem­pe­ratuur er altijd 2 à 3 graden hoger, en de bodem zelf bevat onder de warme humus­rijke löss diverse lagen mergel (kalk) en silex (kiezel), ty­perende ingrediënten voor de smaak van de Apostel­hoeve­wijnen. Succes­sievelijk werd deze oppervlakte uitgebreid tot op dit ogenblik ruim 8 hectare, vergelijkbaar met een zelfstandig werkend bedrijf in de Elzas. Twee maal per jaar gaat zoon Mathieu Hulst (vierde generatie) op stage naar de Elzas, waar hij steeds nieuwe lering trekt uit honder­den jaren ervaring en de allernieuwste tech­nieken die dan ook zullen bijdragen tot een nog hogere kwaliteit.

Zo werkt de Apostelhoeve met zeer moderne installaties, zoals een computergestuurde pneumatische pers, roestvrijstalen gisting­tanks en een moderne bottelmachine.

De druiven

DruivenDe kwaliteit van de wijn wordt in de wijn­gaard gemaakt, want zonder gezonde druiven is het onmogelijk goede wijn te maken. Maar, eenmaal geplukt zullen de druiven de best mogelijke verzorging moeten krijgen om alle eigenschappen van de druif in de wijn terug te laten komen. De wijn moet een perfecte weer­spiegeling zijn van soort (op de Apostelhoeve: Riesling, Auxerrois, Müller Thurgau en Pinot Gris), bodem, kli­maat (of beter, de weers­om­stan­dig­heden) en onze kennis en inzicht om deze optimaal te benutten. Kortom, de weer­spiegeling van de ‘terroir’. De techniek staat dus in dienst van de druiven.

 

‘Het is noodzakelijk de laatste technische ontwikkelingen niet alleen te vol­gen, maar ook toe te passen. Op het moment dat dit niet meer mogelijk is, stop ik met wijn maken.’

De druivenpers

DruivenpersWe zijn er trots op te beschikken over een druivenpers waarmee volgens de allerlaatste technische inzichten wordt gewerkt. Het technisch niveau van de verwerking van de druiven en de ver­gisting van het sap tot wijn is daarmee op het allerhoogst denkbare niveau gebracht. Met name maakt deze pers een optimale in­weking van de druiven in het sap mogelijk. Als een opslagtank kan de pers geheel gesloten worden, waarmee oxidatie tot een absoluut mi­nimum wordt beperkt. Deze in­weking, samen met de daaraan voor­afgaande ontsteling van de druiven vormen een verdere optimalisering in de verwerking van de druiven.


Het procedé

Druivenplukken

Zo’n tien plukkers komen voor de oogst van de druiven in actie. Zij selecteren alleen de perfect rijpe druiven, die met de hand worden geplukt en vervolgens van de wijngaard naar het pershuis worden vervoerd in bakken met een inhoud van zo’n 250 kg. Voor de druiven in de pers verdwijnen, passeren zij de ontsteler, de ‘égrappoir’, die de druiven praktisch onbeschadigd van de trossen weet te scheiden. Hiermee bereiken we twee belangrijke doelen. In de eerste plaats verwijdering van de stelen die tijdens de persing het sap kunnen verontreinigen met ongewenste zuren en tannines. In de tweede plaats wordt oxidatie tot een minimum beperkt, want het sap blijft nog in de druif gevangen. De druiven worden vervolgens licht gekneusd en middels een lopende band in de pers gebracht.

Wijn pers

Dan bewijst de tank zich met zijn bijzondere mogelijkheden. Omdat we het beste uit de druif willen halen volgt een, aan soort en conditie van de druif aangepaste, periode van inweking van de druivenmassa in de pers. In tegenstelling tot onze voormalige druivenpers wordt de inhoud daarvoor nu geheel afgesloten, zodat zuurstof en dus oxidatie geen kans krijgt het sap aan te tasten. De grote capaciteit van de pers maakt het mogelijk de oogst van één dag, tot zo’n 9000 kg. druiven in één keer op te slaan en te verwerken.

Wijnproductie

Na inweking, die gemiddeld vier tot vijf uren in beslag neemt, volgt de persing die geheel pneumatisch plaats vindt. Elke me­chanische beschadiging van de druiven wordt hiermee vermeden. De schillen worden niet uiteengereten, noch de pitten geplet. Puur sap is zeker geen loze kreet. Via ingenieus ge­plaatste geperforeerde gootjes aan de binnenzijde van de pers, wordt het sap opge­vangen in een kleine verzamelbak, die aan het einde van de pers is geplaatst. Deze bak is een stuk kleiner dan voorheen, toen het oppervlak van de open bak zich onder de gehele pers uitstrekte. Opnieuw wordt daarmee het contact met de buitenlucht tot een absoluut minimum beperkt. Oxidatie krijgt dus ook hier geen kans. Bijna de helft van het sap loopt al vanzelf af nadat, aan het einde van de inwekingsperiode, de afvoer wordt geopend. Langzaam wordt de maximale druk van 0,4 à 0,5 bar. bereikt. Het aflopende sap wordt direct van de pers naar de vatenkelder gepompt. Na afloop van de persing worden de schillen afgevoerd en als compost­materiaal op het land verspreid.

De vatenkelder

WijnvatGeen romantiek in de kelder, wel een efficiënt en hygiënisch ingerichte ruimte waar het druivensap onder optimale omstan­dig­heden gist en de wijn rijpt.

Ongeveer een dag blijft het sap na persing staan om grove deeltjes uit te laten zakken. Deze statische klaring dient ervoor de laatste onzuiverheden te verwijderen en alleen het hel­dere sap te laten vergisten. Dit deel van het sap wordt overgepompt naar een schone tank, waarop de gisting vervolgens kan starten.

Vatten WijnkelderTijdens deze gisting in de roestvrijstalen gis­ting­tanks wordt het proces nauwkeurig be­heerst met computergestuurde tem­pe­ra­tuur­controle. De inhoud kan, tot op de tiende graad Celsius nauwkeurig, zowel gekoeld als verwarmd worden om een optimale gisting te verzekeren en de beste condities voor de rijping van de wijn te creëren.

De gisting verloopt langzaam op lage tempe­ratuur om alle natuurlijke eigenschap­pen van de druif te behouden. Tijdens de eerste fase wordt een iets hogere temperatuur getolereerd om de activiteiten van de gistcellen te bevorde­ren. Eenmaal goed gestart wordt de tempera­tuur beheerst gehouden tussen de 13 en de 17°C.

WijnopslagBij een temperatuur tussen de 13 en de 17° verloopt de gisting langzaam en gelijkmatig, waarmee de meest gevoelige aroma’s voor de wijn behouden blijven. Dit proces kan vele weken in beslag nemen. Vaak komt de wijn pas in het voorjaar volledig tot rust. Als alle activiteit is beëindigd kan er, nadat de wijn is gefilterd, aan botteling worden begonnen. Naast al het roestvrij staal hebben we acht hou­ten vaatjes geplaatst. Deze wijn wordt in strikt beperkte hoeveelheden op fles gebracht als de ‘Pinot Gris Barrique’, een gastronomische delicatesse.
Botteling

kurkenVanaf april / mei vindt de botteling plaats met de moderne bottelmachine. Ook hier wordt contact met zuurstof tot een minimum beperkt, steeds ter bescherming van de primaire aromatische kenmerken van de wijn.

Kurken van de flessenDe Apostelhoeve beschikt over een aansluitende kelderruimte die volledig ondergronds is gelegen. Hiermee blijft de temperatuur onder alle omstandigheden op een ideaal niveau voor rijping van de wijn, ook tijdens de warmste dagen van de zomer. Met een capaciteit van zo’n 60.000 flessen is er voldoende ruimte om een oogst op te slaan.

Wijnkelder