
Oogstjaar 2019
Na het fantastische jaar 2018, wat zeker als 'niet Nederlands' werd gezien wat betreft klimaat waren de verwachtingen van het jaar 2019 bij de Apostelhoeve bescheiden. Het jaar 2019 begon met een normaal voorjaar. Eind maart begon langzaam de sapstroom op gang te komen en rond 10 april waren het al de eerste vruchtbeginsels die zich lieten zien. Dit is een zeer spannende tijd voor de wijnboer, nachtvorst ligt namelijk dan nog steeds op de loer. Gelukkig is het Maastrichtse wijnhuis er in 2019 zonder kleerscheuren vanaf gekomen.
Het voorjaar ontplooide zich erg mooi met droge weersomstandigheden en warme temperaturen met maar liefst 28°C tijdens de Paasdagen. Daarom moest er vrij snel gehandeld worden om eventuele dubbele scheuten weg te halen zodat het volume druiven niet te veel zou worden. De mooie temperaturen bleven aanhouden waardoor er al rond het begin van juni de scheuten vastgezet moesten worden om een mooie loofwand te creëren. Dit is misschien wel de drukste tijd van het jaar. Met hoge temperaturen maken de scheuten een gigantische groeispurt en is het moeilijk om het gewas in groei bij te houden. Begin je te vroeg dan hebben de scheuten geen houvast. Begin je te laat dan wordt het gewicht van de scheuten te zwaar voor de stok en breken ze af. Het komt dus aan op een 'moment suprême'.
24, 25 en 26 juli 2019 was er sprake van temperaturen die extreem uitzonderlijk waren. Ruim 43 tot 50°C in Maastricht. Hierdoor had de Apostelhoeve in totaal ruim 10% minder opbrengst wegens verbranding op de druiven. De maanden augustus en september van 2019 verliepen vlekkeloos. De druivenplant ging zich focussen op de rijping van de druiven. Door de mooie weersomstandigheden konden de druiven perfect rijpen. Een mooi samenspel van zuur en zoet zorgde ervoor dat er op 19 september gestart werd met het binnenhalen van oogst 2019. Mede dankzij moderne pluk- en verwerktechnieken heeft de Apostelhoeve alle druiven op het juiste moment weten binnen te halen van uiterst mooie en gezonde kwaliteit. Halverwege oktober waren alle druiven geplukt en verwerkt. Nu restte alleen nog het vinificatieproces. Na een koele vergisting in roestvrijstalen tanks en een half jaar lagering was het rond eind februari 2020 tijd om de wijn van 2019 te gaan bottelen. Het oogstjaar 2019 is een jaar van extremen, hoge temperaturen en lange periodes van droogte. Maar uiteindelijk een fantastische kwaliteit druivensap die de Apostelhoeve later heeft omgezet naar een nog mooier eindproduct. De Apostelhoeve bottelde in februari weer de Cuvée XII, Pinot Gris, Müller-Thurgau, Auxerrois en Riesling. Ook de Pinot Gris Barriques is sinds april 2020 beschikbaar.